tirsdag 1. februar 2011

Turister i Jordan

Nei, vi er ikke i Egypt. Vi hadde planer om å besøke noen venner i Kairo, men ombestemte oss da de begynte å rive hodene av de eldgamle mumiene der nede...
Vi har tilbragt noen dager rundt omkring i Jordan nå. Det er ikke veldig mye å se, men vi får med oss det som er. :)

PETRA
Petra er en by som hadde sin storhetstid rundt 500 f.k-300 e.k, og var «hovedstaden» i området på den tiden. Byen er regnet som et av de «moderne underverker» og BBC mener den er én av 40 steder man se. Det spesielle med denne byen, i forhold til alle andre eldgamle ruinbyer, er at alle bygningene er hugget ut av fjellet. Husene til de fattige var bare hulrom, mens de rike, inkudert kongen, hadde svære «hus» inni fjellet, med flere etasjer og flotte mønstre rundt åpningene.
Vi var heldige med været den dagen vi var der; sola skinte og lyset var flott for fotografering. Selv om det er veldig imponerende, var vi ferdige med steinhus etter fire-fem timer. Prisen for å komme inn var imidlertid noe av det dyreste jeg har hørt om; 50 JOD (500 blanke, norske kroner) skulle de ha for at vi skulle få gå rundt i byen og titte!


Alle bygningene i Petra er hugget ut i fjellet!

JERASH
Jerash er rester av en Gresk-Romersk by litt nord for hovedstaden, Amman, og blir referert til som «Midtøstens Pompeii» (selv om det aldri har vært en vulkan i nærheten av Jerash, men pytt sann. Ruinby er ruinby, eller hva?). Prisen her var mye hyggeligere enn i Petra; 8 JOD (80 kroner). Stedet hadde blant annet et amfiteater, et torg med svære søyler rundt og to svære porter. Det var imponerende, men, i fare for å fornærme lokale; «jeg har sett alt før». Været var heller ikke knall, så det holdt med halvannen time.


Moro-fantene utenfor den ene porten i Jerash.

AMMAN
Amman er hovedstaden i Jordan. Vi hadde ikke planlagt å bli her så lenge, det er ikke så mye å se i selve byen, men diverse omstendigheter har gjort det har blitt noen ekstra dager her. Vi har losjert oss inn på et fantastisk hyggelig hostel med en enda hyggeligere vertinne, så vi trives godt i det kalde regnværet som Amman har å by på. Vi har forsøkt å være litt kulturelle da; Vi besøkte Jordan Museum, som beklageligvis ikke var åpnet for publikum enda, men vi fikk med en brosjyre(!); Vi har vært på "sightseeing i et tyrkisk bad der de hadde ikke tillatelse til å "behandle" damer enda, så det blei med titten; Vi har sitti på kafé og sett damer i burka røyka shisha, en slags vannpipe der tobakken filtreres gjennom vannet og visstnok smaker frukt - jeg har selvsagt ikke prøvd!! ;) Ellers er det ikke så mye å se her i Amman, i hvertfall ikke nå på vinteren, stedet brukes mer som en base for å komme seg til Petra eller Jerash.

Alastair koser seg med shisha - eplesmak. ;)

I to dager nå har vi prøvd å skaffe til veie et visum for Thailand, men det er alltid noe galt. I går hadde vi ikke de rette dokumentene med oss (flybilletter til Thailand, noe som er meget merkelig å kreve når man skal søke visum, hva gjør man med billetten dersom man ikke får innvilget visum??). I dag hadde vi alle de rette dokumentene, men personen som sto bak skranken var ikke sertifisert til å ta i mot visumsøknader (interessant når man jobber på et visumkontor...), så vi må bli i Amman enda en dag og prøve igjen i morra.

Vi har nå planlagt å reise over grensa til Syria og bli der ei enau uke, bare en liten smakebit. ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar