torsdag 9. september 2010

Xi'an

Vi har vært i Kina i et par uker nå og vi blir stadig overrasket over hvor egoistiske og frekke mange er. Dette er antagelig helt feil, og det stemmer ikke med de kineserne vi har blitt kjent med, og skal jeg være ærlig så er det vel bare "annerledes", men i vestlige øyne er det relativt frekt. De harker opp spytt fra dypt i magan og spytter ut på gata, det spiller ingen rolle om det er en fot i veien eller ikke. Skal man inn eller ut av tog, buss eller t-bane må man sloss gjennom folk som nekter å flytte seg - selv om det er mer enn plass nok. Køsystemet er "først til mølla" og ingen sier unnskyld hvis de tråkker eller sykler på foten din. I Shanghai måtte vi gjennom små båser for å komme seg ut av t-banestasjonen, akkurat som i London. Akkurat da jeg putta billetten min inn for å gå gjennom porten, var det en liten jævel som sneik seg foran og brukte opp min tur. Billetten min var inni maskinen og jeg sto på feil side.. De andre backpackerne vi har møtt sier det samme, og vi har små diskusjoner om det er noe i det hele tatt som fornærmer kinesere - vi har ikke funnet noe enda.
Sånn, da var litt av den frustrasjonen vekk og jeg kan skrive om hyggelige ting. :)
 
Xi'an var tidligere Kinas hovedstad og var starten på Silkeveien. I dag er Xi'an en vesentlig mindre by enn både Beijing og Shanghai, men mye mer livlig. Biler, mopeder, sykler og mennesker smelter sammen med gatemat, sølepytter og basarer. Dette er det lengste oppholdet vi har hatt på ett sted i Kina og det er vi glade for. Vi bor på et koselig hostell sentralt innenfor bymurene, har møtt mange hyggelige mennesker og sett mye spennende. Hostellet har mange sosiale aktiviteter; blant annet spisepinnekonkurranse. Ikke for å skryte altfor mye, men jeg har en premie i sekken bestående av små terracotta krigere. ;)
 
Selve bykjernen er innenfor en bymur. En av dagene leide vi sykler og sykla rundt. Vi kom ikke lannge veien før dekket på tandemsykkelen punkterte og vi måtte gå tilbake. På neste sykkel var setet uvanlig lavt og ujusterbart. Da var det ikke flere tandemsykler igjen så vi måtte ta to. Etter noen minutter hoppa kjeden på Alastairs sykkel av, men han klarte å fikse det på egenhånd. Etter et par hundre meter falt pedalen hans av og det var verre å fikse, så da var det bare å snu og gå tilbake igjen. Vi ville ha en ny sykkel, men utleieren ville hjem for å spise så det var slutt på moroa. Vi fikk altså ikke sykla altfor mye av den 1,4 km lange muren, men vi fikk iallefall gått litt og sett utsikt over byen. :)
Det er et muslimsk kvartal her og det er her den beste gatematen finnes. Enten det er spyd med kjøtt eller grønnsaker, suppe, dumplings eller sandwich selges det på gata for en billig penge (2-10 kr). Vi sitter på små stoler i veien eller bare tar det i hånda, og det smaker helt fantastisk! Mye bedre enn restaurantmat! I det muslimske kvarteret er det også et stort marked hele uka med diverse klær, smykker, ulike kinesiske spill og annet dilldall. :) Her kommer virkelig pruteferdighetene på prøve og mine er ikke særlig tess - enda. ;) Jeg har kjøpt noen saker og ting - antagelig til en grådig overpris - haha. :)
Mange av de tidligere keiserne har laget gravkammer til seg selv med tilhørende skattekammer rundt Xi'an og vi valgte ut én av dem; Keiser Jingdi. Det var helt greit å se alle gjenstandene de hadde gravlagt, men det var ikke spesielt spennende. Som de aller fleste andre gravkamrene, er de fortsatt inntakt, for det er for dyrt å åpne de uten å ødelegge noe. Ingen gravrøvere har prøvd seg heller så gravene ligger som svære gresshauger ved siden av skattekamrene.
Xi'an er nok mest kjent for Terracotta hæren, så vi måtte ta turen. Det var tre ulike hærer; én med 1300 krigere og hester. Det er ikke gravd ut mange av krigerne her og de få som er gravd ut er mer eller mindre ødelagt. En annen hær har 72 krigere og hester. Her er de fleste gravd ut og det er for det meste generaler. Den største, og mest besømte berømte, hæren er på 6000 krigere, alle klare til krig. Alle 6000 er ikke gravd ut enda, men det var et mektig syn! Vi så også ulike rustninger, seletøy og våpen. Alle våpnene var krombelagt for å hindre at jernet rustet; ganske imponerende, med tanke på europeerne "fant" krom 2200 år seinere. ;)
Det eneste vi har igjen å gjøre her er å se et fontene, -og lysshow ved den kjente Goose Pagoda. Det begynner ikke før kl 21 om kvelden og vi har utsatt det hver kveld, ;) Vi har bare to kvelder igjen og i kveld er vi for late, så vi skal gå i morra, :)
Turen videre går til Sichuan - det blir stas!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar